Szőnyeg Budapest. Gépi szőnyeg. Kézzel készült szőnyeg, Perzsa szőnyeg, Futó szőnyeg.
Szőnyegtisztítás, javítás garanciával. Gépi-, kézi szőnyegek széles választéka.
Belépés

A szőnyegek csomózási technikái

I. Szimmetrikus csomózás

A górcső alá vett közép-ázsiai területeken két fő típus alkalmazásával csomózzák a láncfonálra a csomózásra használt fonalat. Az egyik típus a szimmetrikus vagy másképpen gördesz (más néven – eredete után – török). A szimmetrikus, „gördesz” (török) csomózásra jellemző, hogy két láncvonalat körülölelve, középen bújik föl a gyapjúszál, ezáltal megalkotva a bársonyos felületet alkotó elemét. Ezt a csomózást inkább a nomád szőnyegkészítők kedvelik. Viszonylag laza, nagyobb területet igénylő csomókat eredményez.

A fenti ábrán látható, hogy a csomókat alapvetően két láncfonal köré kötik, viszont ez nem tekinthető kizárólagos szabálynak.

Az alábbi ábrán a szimmetrikus csomózás egy másik változatát, a dzsufti vagy dupla csomózás-i technikát láthatjuk, amelynél - jellemzően egyes perzsa (iráni) területeken - négy láncfonalat átölelve készülnek a csomók. A négy láncfonalat átölelő dupla csomózás célja nem más, mint a termelés növelése, ezzel a technikával ugyanis felére csökkentett csomószámmal, majd 50%-al csökkenthető a munkaidő. Természetesen ezzel a munkamódszerrel nem kerülhetők ki a minőségre kifejtett negatív hatások, hiszen a csomószám drasztikus csökkentése például negatív hatással lehet a kopásállóságra is.

A dzsufti csomózás (általában a 4 láncfonalat átölelő technika) nem nevezhető elterjedtnek, leginkább a perzsa (iráni) Horászánban és Kirmánban alkalmazzák.

A különböző technikával készült dzsufti vagy dzsuftiszerű csomókat - a fenti jobb oldali ábrán látható módon - szinte mindig ugyanazon láncfonalak köré kötik az egymást követő sorokban.

A szimmetrikus csomózás egy kevésbé elterjedt, de az üzbég, kazah, kirgiz és észak-afganisztáni szőnyegkészítők által jól ismert fajtájánál a csomókat a dzsuftival szemben nem az egymás melletti láncfonalakra kötik és nem 4 láncfonalat átölelve. Az alábbi ábrák jól szemléltetik, amint a csomózásnál minden második láncfonalat kihagyják. Ezzel a módszerrel az egyik sorban az első és a harmadik, míg a következő sorban a második és negyedik láncfonalakra kerülnek a csomók.

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.